30 dagen

De laatste voorbereidingen?

Vandaag de voorjaarsbijeenkomst van het Genootschap bezocht in Delft een ervaring die hoop geeft. Nadat je ’s morgens samen met een mede pelgrim van huis af de eerste stappen zet, om al wandelend op weg te gaan naar de Maria van Jesse kerk in Delft. Waar dit jaar de voorjaarsbijeenkomst plaats vindt, als je binnenkomt is er een bepaald gevoel van voldoening en je voelt dat er een ontspannen en gemoedelijke sfeer is. Na eerst even te hebben rond gekeken of dat je een bekende zag een eerste kopje koffie. Omstreeks 10 uur begint het eerste blok van de dag waarbij een ieder zich begeeft naar de plek waar het allemaal gebeurd. De een blijft in de Kerk en de anderen gaan naar het Meisjeshuis, enige straten en steegjes verwijderd van elkander.

Daar ik deze dag niet veel voorkeuren had, op de lezing van een van onze bekende BN’er na, bleef ik vooralsnog waar ik was. Op het moment dat de bekende Nederlander van de politieke verslaggeving begint met zijn lezing, blijkt in de tussentijd de kerk langzaam vol te zijn gelopen en wordt het stil als hij begint. Het worden enige aangename minuten waarbij een ieder aandachtig luistert naar zijn reisverslag en belevingen waarbij de nodige anekdotes de revue passeren. Na afloop wordt er dan ook stevig geapplaudisseerd. Hierna is het alweer lunchtijd en wordt het lunchpakket in ontvangst genomen wat je enigszins in Spaanse sferen laat denken, als je twee bocadillo’s met Spaans beleg gaat verorberen met als toetje een croissantje en fruit. Waarbij het eerste halve stokbroodje met smaak wordt genuttigd maar de tweede in de rugzak verdwijnt voor later.

Ondertussen spotte ik, pelgrim Harry samen met zijn vrouw Janny, die mij tijdens de laatste 4Daagse in 2012. En gedurende de dagen, tijdens de kilometers die wij samen opliepen, heeft hij mij een en ander had verteld over zijn ervaringen en mij de afgelopen maanden met raad en daad heeft bijgestaan in de voorbereidingen. Waaronder enige vertalingen van Franse routebeschrijvingen die hij voor mij verzorgde, daar ik de basis nog wel ergens bezit maar wat nu blijkt stevig moet worden opgepoetst. Het werd een hartelijk weerzien. Nadat elk van ons, die middag, de workshops volgden waarvoor wij ons hadden ingeschreven was ik net op tijd weer terug om mij aan te sluiten bij de groep pelgrims die traditioneel werden uitgezwaaid. Dit onder begeleidend gezang van het koor.

Als afsluiting van de dag werd er nog even nagepraat over deze dag en de dagen die ons tegemoet komen. Onder het genot van enkele glazen wijn en een biertje werden de nodige adviezen meegegeven evenals de kleine trucjes mocht je ergens mee te maken krijgen. Maar ook aan deze dag kwam helaas een eind en gingen we, mijn mede pelgrim en ik, niet te voet maar met de trein huiswaarts.

De komende weken alles nog eens nakijken wat er eventueel moet worden vervangen, want zoals het er nu naar uitziet wat het weer betreft, zou een extra stukje warmere kleding niet overbodig zijn. St. Jacob beschermt je op de weg die je gaat, maar het weer dat is iets van een geheel andere categorie.

 

 

 

 

1 gedachte op “30 dagen

  1. Hoi René,
    Het was een mooie dag zaterdag, we hebben leuk gekletst, maar vooral het uitzwaaien met je eerste stappen op de camino was mooi. Je hebt het zo te zien goed voor elkaar, een prima rugzak, degelijk gepakt, kortom je bent er helemaal klaar voor. Ik tel met je mee af tot de 15e en ga daarna je stappen volgen. Hopelijk veel onvergetelijke momenten en ontmoetingen. Buen camino!
    Je vierdaagsevriend

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.